Planujesz ciążę? Kwas foliowy to za mało!
Widzisz dwie kreski na teście ciążowym? To znaczy, że Twój organizm rozpoczął właśnie 9-miesięczny maraton. W ciąży organizm kobiety pracuje ze zdwojoną siłą. Podobnie rośnie zapotrzebowanie na witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Oto zestaw witamin i minerałów, o które powinnaś zadbać już na etapie planowania ciąży i kontynuować ich suplementację przez cały okres karmienia piersią.
Jedz NA ZDROWIE
Najlepszym źródłem witamin i minerałów jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta. Jednak ta nie zawsze jest w stanie pokryć zapotrzebowanie przyszłej mamy oraz dziecka na składniki odżywcze. Wpływa na to wiele czynników. Poza wyborem wartościowych produktów, również sposób ich przechowywania i przyrządzania. Wówczas zaleca się przyjmowanie odpowiednich suplementów, dedykowanych kobietom w ciąży. Warto już na etapie planowania ciąży, wyrobić sobie prawidłowe nawyki żywieniowe oraz zadbać o właściwą suplementację. Szczególne dotyczy to kwasu foliowego. O uzupełnieniu niedoborów niektórych witamin i mikroelementów należy pomyśleć jeszcze nim kobieta zajdzie w ciążę i na samym początku jej trwania. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje kontynuację suplementacji, aż do zakończenia laktacji, w dawkach dostosowanych do bieżącego zapotrzebowania.
KWAS FOLIOWY
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B (witamina B9). Organizm ludzki nie potrafi go sam wytworzyć, dlatego musi być dostarczany wraz z pokarmem lub jako suplement. Kwas foliowy jest konieczny do właściwego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego oraz pokarmowego. Jest także niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju wszystkich komórek ustrojowych.
Dlaczego kwas foliowy jest tak istotny w ciąży?
Kwas foliowy ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia przyszłych mam i mających narodzić się dzieci, szczególnie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu.
Największe zapotrzebowanie na kwas foliowy jest w pierwszym trymestrze ciąży. W tym czasie kształtuje się i intensywnie rozwija ośrodkowy układ nerwowy, mózg oraz rdzeń kręgowy płodu. W związku z tym, że procesy te zachodzą niemal zaraz po zapłodnieniu, zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego już trzy miesiące przed poczęciem. Rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne dawka kwasu foliowego, jaką powinna przyjmować każda kobieta starająca się o dziecko wynosi 0,4 mg na dobę.
Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do powstania wad cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i podniebienia, a także wad serca oraz wad zaporowych układu moczowego. U ciężarnej, niewystarczający poziom kwasu foliowego, może doprowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej, spowodowanej wydłużonym dojrzewaniem krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Skutkiem niedoboru kwasu foliowego mogą być także poronienia oraz wystąpienie zakrzepicy żylnej. Udowodniono, że przyjmowanie przez kobiety planujące ciążę oraz ciężarne rekomendowanej dawki kwasu foliowego, obniża ryzyko wystąpienia wad otwartych cewy nerwowej u dziecka nawet o 72%.
KWAS DHA
Kwas DHA należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. DHA jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, którego nie może zabraknąć w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jego wpływ na organizm matki oraz rozwój dziecka jest nie do przecenienia. Dostarczając dziecku odpowiednią ilość kwasu DHA już w życiu płodowym, a później wraz z mlekiem matki, wspomagamy prawidłowy rozwój jego mózgu oraz siatkówki oka. Ponad to DHA pozytywnie wpływa na rozwój psychomotoryczny, intelektualny i poznawczy dziecka. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia alergii, cukrzycy typu I i choroby nadciśnieniowej w przyszłości. Niedobór tego kwasu w diecie kobiety oczekującej dziecka może mieć również negatywne konsekwencje dla przebiegu ciąży, prowadząc do porodu przedwczesnego oraz depresji poporodowej.
Głównym źródłem kwasu DHA są tłuste ryby morskie. Przyjmowanie DHA z ryb morskich, może jednak wiązać się z ryzykiem zanieczyszczenia organizmu metalami ciężkimi i innymi substancjami szkodliwymi dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz niemowląt. W związku z tym eksperci Światowej Organizacji Zdrowia i Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomendują suplementację DHA pozyskiwanego z alg morskich – naturalnego, bezpiecznego i nieskażonego źródła tego kwasu.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca kobietom w ciąży przyjmowanie DHA w dawce nie mniejszej niż 600 mg, a w przypadku wysokiego ryzyka porodu przedwczesnego nawet 1000 mg na dzień, przez cały okres trwania ciąży. Kwas DHA ma również wpływ na prawidłowy rozwój dziecka po urodzeniu, dlatego karmiąc piersią, należy przyjmować dawkę 400-600 mg DHA dziennie. Zachęcamy do zapoznania się z materiałem dotyczącym przyjmowania kwasu DHA podczas karmienia piersią: Karmisz piersią? Suplementuj kwas DHA
WITAMINA D3
Naturalnym źródłem witaminy D jest słońce. Synteza witaminy D zachodzi w skórze, podczas ekspozycji na promienie słoneczne. W naszej szerokości geograficznej, źródło to jest jednak niewystarczające, dlatego warto zadbać o odpowiednią suplementację. Dawka dzienna zalecana kobietom w ciąży wynosi 2000 IU na dobę.
Witamina D reguluje stężenie wapnia i fosforu w organizmie. Odpowiada za utrzymanie prawidłowej gęstości mineralnej kości oraz stymuluje różnicowanie komórek w układzie krwiotwórczym. Wspomaga także układ immunologiczny, aktywując procesy przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Witamina D wpływa także na proces transkrypcji w ponad 200 genach, co obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Niedobór witaminy D może przyczynić się do zaburzeń gospodarki mineralno-wapniowej i fosforowej, a w konsekwencji do rozwoju osteoporozy. Szczególnie narażone są tutaj kobiety w ciąży, u których występuje wzmożona utrata wapnia z kości.
Duży niedobór witaminy D3 u ciężarnej może prowadzić do niedoboru tej witaminy również u dziecka, co może spowodować rozwój krzywicy oraz słabą mineralizację kości w późniejszym czasie. Niedostarczenie odpowiedniej dawki witaminy D3 niesie za sobą również ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, zagrażającego życiu matki i dziecka. Udowodniono, że suplementacja witaminy D obniża ryzyko wystąpienia waginozy bakteryjnej, na którą szczególnie narażone są kobiety w ciąży. Waginoza bakteryjna może być niebezpieczna dla dziecka i prowadzić do powikłań ciąży.
JOD
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz tarczycy. Warunkuje również wzrost i rozwój komórek ciała. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Powodem jest zwiększona produkcja tyroksyny, która jest niezbędna do zapewnienia właściwej funkcji hormonalnej tarczycy u przyszłej matki, a także zaspokojenia potrzeb dziecka. W początkowym okresie ciąży, rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka, jest całkowicie zależy od produkcji tyroksyny przez organizm matki. W czasie ciąży zwiększa się również wydalanie jodu wraz z moczem. Niedobór jodu może prowadzić do tzw. kretynizmu, czyli wrodzonego zespołu niedoboru jodu, uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, wad układu kostnego, a także niedorozwoju oraz niedoczynności tarczycy u dziecka. W organizmie matki niewystarczający poziom tego pierwiastka może prowadzić do odklejenia się łożyska, przedwczesnego poru, a nawet poronienia. W celu uniknięcia powikłań związanych z niedoborem jodu w ciąży, zaleca się suplementację tego pierwiastka w dawce 200 µg na dobę.
ŻELAZO
Żelazo bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Jest także składnikiem hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu. Żelazo jest niezbędne do właściwego wzrostu i regeneracji tkanek, wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymuluje układ odpornościowy. Ciąża to okres wzmożonego zapotrzebowania na żelazo. Już w pierwszym trymestrze zwiększa się produkcja krwi, a spora część żelaza przenika przez łożysko do tkanek dziecka. Dziecko jeszcze w życiu płodowym magazynuje żelazo, które wykorzystuje podczas pierwszych miesięcy życia. Niedobór żelaza w organizmie ciężarnej, może skutkować zatem niedokrwistością u noworodka i doprowadzić do obniżenia jego masy urodzeniowej. Może także zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego, a nawet poronień.
MAGNEZ
Magnez pełni ważną rolę w organizmie człowieka. Wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz tworzenie układu kostnego. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza reakcje zapalne. Magnez uczestniczy również w prawidłowym tworzeniu się kory mózgowej oraz tkanek, a także rozwoju układu kostnego u płodu. Niedobór magnezu w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu. Zbyt mała podaż magnezu powoduje skurcze mięśni oraz macicy, co może prowadzić do poronienia. Skutkiem jego braku może być nadciśnienie tętnicze, niewskazanego szczególnie kobiet oczekujących potomstwa W ciąży zapotrzebowanie na magnez wzrasta o 35% i wynosi 450-600 mg dobę. Wynika to ze zmian hormonalnych zachodzących w organizmie przyszłej mamy, a także zwiększonego poboru magnezu przez dziecko.
Jak wybrać odpowiedni suplement w ciąży?
Oferta suplementów witaminowych dla kobiet w ciąży jest obszerna. Czym zatem powinna kierować się przyszła mama wybierając suplement dla siebie? Przede wszystkim składem. Warto również sięgnąć po produkty sprawdzone, z pewnego źródła, skomponowane z wysokiej jakości składników. Pamiętajmy, że suplementy to uzupełnienie diety, a nie jej zastąpienie. Suplementacja w ciąży powinna obejmować tylko te składniki, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie i dziecku w odpowiedniej ilości za pomocą zbilansowanej diety.
Zamów teraz:
DHA PLUS z DHA roślinnym, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią