Dieta wspomagająca płodność - przykładowe menu i przepisy


Czy wiesz, że istnieje zależność między dietą i płodnością ? Zobacz co jeść, aby ułatwić sobie zajście w ciążę. Przygotowaliśmy dwudniowy jadłospis 2000kcal dla kobiety przygotowującej się do ciąży, uzupełniony suplementami zestawu płodności Fertinea.

Dieta wspomagająca płodność

DZIEŃ PIERWSZY

1. Kanapki z guacamole z gotowanym indykiem i z sałatką z rukoli

  • Chleb żytni na zakwasie 70 g (2 kromki)
  • Gotowana pierś z indyka – 80 g

GUACAMOLE:

  • Awokado 70 g (pół)
  • Pietruszka natka 12 g (2 łyżeczki)
  • Czosnek - ząbek
  • Sok z limonki - łyżeczka
  • Sól himalajska – do smaku

Czosnek i natkę drobno pokrój. Przetnij awokado (musi być mięciutkie!) na pół, obróć połówkę, pozbądź się pestki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki. Przełóż miąższ do miski lub moździerza. Dodaj pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzyj moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być dobrze rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwuj od razu. Jeśli chcesz podać guacamole później i nie chcesz, aby sczerniało, możesz włożyć do środka pestkę awokado i przykryć je szczelnie folią.

SAŁATKA:

  • Rukola 150 g
  • Pomidor 80 g (pół sztuki)
  • Pestki dyni 10g (łyżka)

Umytą rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojony pomidor, całość posyp pestkami dyni. Do śniadania przyjmij tabletkę FERTI VITAMINS FORTE.

2. Koktajl z burakiem i malinami

  • Burak 150 g (ok. 1 ½ sztuki)
  • Maliny 150 g (1 ¼ szklanki)
  • Banan 120 g (1 owoc)
  • Siemię lniane 10 g (łyżka)
  • Migdały 25 g (ok. 2 łyżki)
  • Natka pietruszki 50 g
  • Proszek FERTI POWDER

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody mineralnej. Na końcu dosyp świeżo zmielone siemię i porcję proszku Ferti Powder. Do koktajlu przyjmij kapsułkę olejową FERTI FORMULA OIL .

3. Pieczone warzywa z halibutem

  • Halibut 150 g
  • Dynia 200 g (1/4 dyni Hokkaido)
  • Batat 200 g (1 duży)
  • Olej kokosowy 15 g (pół łyżki)
  • Czosnek ząbek
  • Szczypiorek łyżka
  • Sól himalajska, pieprz, tymianek, pieprz ziołowy – do smaku

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Dynię i bataty umyj i pokrój, dodaj rozgnieciony czosnek, całość polej rozpuszczonym olejem kokosowym i przypraw. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojone bataty i dynię. Wstaw do piekarnika. Halibuta umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym, dopraw pieprzem ziołowym, solą. Po ok. 15 minutach dołóż go do warzyw i całość piecz jeszcze ok. 15-20 minut. Gotową potrawę posyp szczypiorem.

4. Jaglanka z suszonymi figami z jogurtem kozim

  • Kasza jaglana 40 g (3 łyżki)
  • Suszone figi 30 g (2 sztuki)
  • Jogurt kozi 50 ml
  • Wiórki kokosowe 10 g (1 ½ łyżki)
  • Mak 5 g (1/2 łyżki)
  • Nasiona chia 10 g (łyżka)
  • Cynamon – do smaku

Kaszę przepłucz wrzątkiem i ugotuj na sypko (ok. 12 minut), do gotowej dodaj pokrojone figi (warto wcześniej je namoczyć), polej jogurtem, posyp wiórkami, nasionami chia i makiem. Posyp cynamonem.

Między posiłkami popijaj wodę i napar ziołowy FERTI ANTIOXIDANT HERBALS .

DZIEŃ DRUGI

1. Omlet dyniowy z jabłkiem z polewą kakaową

  • Dynia 200 g (1/4 Hokkaido)
  • Mąka gryczana 20 g (1 ½ łyżki)
  • Jajka 120g (2 sztuki M)
  • Jabłko 150 g (duże)
  • Olej kokosowy 10 g (pół łyżki)
  • Kakao gorzkie 5 g (1 ½ łyżeczki))
  • Miód 5 g (3/4 łyżeczki)
  • Sezam nasiona 5 g (łyżeczka)
  • FERTI VITAMINS FORTE

Dynię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj mąkę, cynamon, jaja. Wymieszaj. Całość wyłóż na patelnię posmarowaną olejem kokosowym. Smaż z obu stron. Przygotuj polewę: rozpuść olej kokosowy – zanim dodasz resztę składników, zwróć uwagę, by nie był gorący! Wymieszaj z kakao i miodem. Na gotowy omlet nałóż pokrojone jabłko, polej przygotowaną polewą i posyp sezamem. Do śniadania przyjmij tabletkę FERTI VITAMIN TABS.

2. Koktajl bananowo-jagodowy z mleczkiem kokosowym

  • Banan 120 g (sztuka)
  • Jagody 180 g (1 1/3 szklanki)
  • Szpinak świeży 150 g (kilka garści)
  • Mleczko kokosowe 18% tłuszczu 100ml
  • Proszek FERTI POWDER

Zblenduj wszystkie składniki, na końcu dodaj porcję proszku FERTI POWDER. Do koktajlu przyjmij kapsułkę olejową FERTI FORMULA OIL.

3. Stek wołowy z ryżem i kiszonymi ogórkami

  • Rostbef wołowy 150 g
  • Ryż basmati 60 g (4 łyżki)
  • Masło klarowane 2 g – do smażenia
  • Ogórki kiszone 200 g (3-4 sztuki)
  • Pomidor 150 g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek 5 g (łyżeczka)
  • Sól himalajska, pieprz – do smaku
  • Mięso usmaż na maśle klarowanym, zjedz z ryżem i warzywami polanymi oliwą.

4. Krem brokułowy z komosą ryżową

  • Brokuł 250 g (pół)
  • Seler korzeń 100 g (pół sztuki)
  • Czosnek ząbek
  • Komosa ryżowa 50 g (ok. 3 ½ łyżki)
  • Parmezan 10 g (łyżka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (dwie łyżeczki)
  • Sól, kurkuma, pieprz – do smaku

Umyty brokuł ugotuj z dodatkiem selera do miękkości. Zblenduj z dodatkiem przypraw. Jak lekko przestygnie, dodaj oliwę. Podawaj z komosą, posypane parmezanem.

Między posiłkami popijaj wodę i napar ziołowy FERTI ANTIOXIDANT HERBALS.

 Przejdź do sklepu FERTINEA

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Nasi konsultanci odpowiedzą na Twoje pytania

* - pola wymagane