Dieta wspomagająca płodność - przykładowe menu i przepisy
Czy wiesz, że istnieje zależność między dietą i płodnością ? Zobacz co jeść, aby ułatwić sobie zajście w ciążę. Przygotowaliśmy dwudniowy jadłospis 2000kcal dla kobiety przygotowującej się do ciąży, uzupełniony suplementami zestawu płodności Fertinea.

DZIEŃ PIERWSZY
1. Kanapki z guacamole z gotowanym indykiem i z sałatką z rukoli
- Chleb żytni na zakwasie 70 g (2 kromki)
- Gotowana pierś z indyka – 80 g
GUACAMOLE:
- Awokado 70 g (pół)
- Pietruszka natka 12 g (2 łyżeczki)
- Czosnek - ząbek
- Sok z limonki - łyżeczka
- Sól himalajska – do smaku
Czosnek i natkę drobno pokrój. Przetnij awokado (musi być mięciutkie!) na pół, obróć połówkę, pozbądź się pestki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki. Przełóż miąższ do miski lub moździerza. Dodaj pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzyj moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być dobrze rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwuj od razu. Jeśli chcesz podać guacamole później i nie chcesz, aby sczerniało, możesz włożyć do środka pestkę awokado i przykryć je szczelnie folią.
SAŁATKA:
- Rukola 150 g
- Pomidor 80 g (pół sztuki)
- Pestki dyni 10g (łyżka)
Umytą rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojony pomidor, całość posyp pestkami dyni. Do śniadania przyjmij tabletkę FERTI VITAMINS FORTE.
2. Koktajl z burakiem i malinami
- Burak 150 g (ok. 1 ½ sztuki)
- Maliny 150 g (1 ¼ szklanki)
- Banan 120 g (1 owoc)
- Siemię lniane 10 g (łyżka)
- Migdały 25 g (ok. 2 łyżki)
- Natka pietruszki 50 g
- Proszek FERTI POWDER
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody mineralnej. Na końcu dosyp świeżo zmielone siemię i porcję proszku Ferti Powder. Do koktajlu przyjmij kapsułkę olejową FERTI FORMULA OIL .
3. Pieczone warzywa z halibutem
- Halibut 150 g
- Dynia 200 g (1/4 dyni Hokkaido)
- Batat 200 g (1 duży)
- Olej kokosowy 15 g (pół łyżki)
- Czosnek ząbek
- Szczypiorek łyżka
- Sól himalajska, pieprz, tymianek, pieprz ziołowy – do smaku
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Dynię i bataty umyj i pokrój, dodaj rozgnieciony czosnek, całość polej rozpuszczonym olejem kokosowym i przypraw. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojone bataty i dynię. Wstaw do piekarnika. Halibuta umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym, dopraw pieprzem ziołowym, solą. Po ok. 15 minutach dołóż go do warzyw i całość piecz jeszcze ok. 15-20 minut. Gotową potrawę posyp szczypiorem.
4. Jaglanka z suszonymi figami z jogurtem kozim
- Kasza jaglana 40 g (3 łyżki)
- Suszone figi 30 g (2 sztuki)
- Jogurt kozi 50 ml
- Wiórki kokosowe 10 g (1 ½ łyżki)
- Mak 5 g (1/2 łyżki)
- Nasiona chia 10 g (łyżka)
- Cynamon – do smaku
Kaszę przepłucz wrzątkiem i ugotuj na sypko (ok. 12 minut), do gotowej dodaj pokrojone figi (warto wcześniej je namoczyć), polej jogurtem, posyp wiórkami, nasionami chia i makiem. Posyp cynamonem.
Między posiłkami popijaj wodę i napar ziołowy FERTI ANTIOXIDANT HERBALS .
DZIEŃ DRUGI
1. Omlet dyniowy z jabłkiem z polewą kakaową
- Dynia 200 g (1/4 Hokkaido)
- Mąka gryczana 20 g (1 ½ łyżki)
- Jajka 120g (2 sztuki M)
- Jabłko 150 g (duże)
- Olej kokosowy 10 g (pół łyżki)
- Kakao gorzkie 5 g (1 ½ łyżeczki))
- Miód 5 g (3/4 łyżeczki)
- Sezam nasiona 5 g (łyżeczka)
- FERTI VITAMINS FORTE
Dynię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj mąkę, cynamon, jaja. Wymieszaj. Całość wyłóż na patelnię posmarowaną olejem kokosowym. Smaż z obu stron. Przygotuj polewę: rozpuść olej kokosowy – zanim dodasz resztę składników, zwróć uwagę, by nie był gorący! Wymieszaj z kakao i miodem. Na gotowy omlet nałóż pokrojone jabłko, polej przygotowaną polewą i posyp sezamem. Do śniadania przyjmij tabletkę FERTI VITAMIN TABS.
2. Koktajl bananowo-jagodowy z mleczkiem kokosowym
- Banan 120 g (sztuka)
- Jagody 180 g (1 1/3 szklanki)
- Szpinak świeży 150 g (kilka garści)
- Mleczko kokosowe 18% tłuszczu 100ml
- Proszek FERTI POWDER
Zblenduj wszystkie składniki, na końcu dodaj porcję proszku FERTI POWDER. Do koktajlu przyjmij kapsułkę olejową FERTI FORMULA OIL.
3. Stek wołowy z ryżem i kiszonymi ogórkami
- Rostbef wołowy 150 g
- Ryż basmati 60 g (4 łyżki)
- Masło klarowane 2 g – do smażenia
- Ogórki kiszone 200 g (3-4 sztuki)
- Pomidor 150 g (sztuka)
- Oliwa z oliwek 5 g (łyżeczka)
- Sól himalajska, pieprz – do smaku
- Mięso usmaż na maśle klarowanym, zjedz z ryżem i warzywami polanymi oliwą.
4. Krem brokułowy z komosą ryżową
- Brokuł 250 g (pół)
- Seler korzeń 100 g (pół sztuki)
- Czosnek ząbek
- Komosa ryżowa 50 g (ok. 3 ½ łyżki)
- Parmezan 10 g (łyżka)
- Oliwa z oliwek 10 g (dwie łyżeczki)
- Sól, kurkuma, pieprz – do smaku
Umyty brokuł ugotuj z dodatkiem selera do miękkości. Zblenduj z dodatkiem przypraw. Jak lekko przestygnie, dodaj oliwę. Podawaj z komosą, posypane parmezanem.
Między posiłkami popijaj wodę i napar ziołowy FERTI ANTIOXIDANT HERBALS.