Dieta wegańska z suplementacją Fertinea


Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska warunkuje zdrowie i dobre samopoczucie przyszłej mamy oraz prawidłowy rozwój dziecka. Zobacz przykładowy jadłospis 2000kcal dla kobiety będącej na diecie wegańskiej, uzupełniony suplementami zestawu Fertinea.

Przykładowy jadłospis dla kobiety na diecie wegańskiej

Śniadanie: Pasta z ciecierzycy z grahamką i pomidorem

    Hummus:
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2-3 pomidory suszone
  • 1 łyżka oleju z pomidorów i odrobina wody
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku

Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy. Pomidory kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą, łyżką oleju z zalewy, szczyptą pieprzu i czosnkiem blendujemy. Pomidora kroimy w plastry. Pastą smarujemy pieczywo i kładziemy na nie plastry pomidora.

II śniadanie: Malinowe smoothie

  • 150 g mrożonych malin
  • szklanka mleka sojowego
  • mały banan
  • FERTI POWDER

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dosypujemy FERTI POWDER i całość blendujemy.

Obiad: Kaszotto z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem

  • 50g kaszy gryczanej
  • 1/2 puszka ciecierzycy
  • garść pieczarek
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego
  • sól, pieprz i zioła do smaku
  • FERTI VITAMINS TABS

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze olej, wrzucamy cebulę. Dodajmy przeciśnięte ząbki czosnku i mieszamy. Dodajemy kaszę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie wlewamy trochę bulionu i ponownie mieszamy. Bulion dodajemy stopniowo, gdy kasza go wchłonie – wlewamy ponownie, cały czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pieczarki. Mieszamy i dusimy kaszę do miękkości. Na koniec dodajemy szpinak i ciecierzycę, dokładnie całość mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Podwieczorek: Pudding chia z truskawkami

  • garść truskawek
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego 200 ml
  • miód/ syrop klonowy

Mleczko kokosowe mieszamy z nasionami chia i wiórkami. Odstawiamy do lodówki na 2-3h. Truskawki blendujemy. Do smaku dodajemy syrop klonowy lub miód.

Kolacja: Tofucznica z warzywami

  • 2 garście jarmużu
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • garść pieczarek
  • garść czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • curry, wędzona papryka. sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • FERTI HERBAL BLEND

Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki, a po 5 minutach jarmuż. Wszystko razem podsmażamy przez 10-15 minut. W tym czasie kroimy pomidora, czosnek i oliwki. Pomidora można obrać ze skóry, jeśli komuś to przeszkadza, nie jest to jednak konieczne. Wcześniej wymienione składniki wrzucamy na patelnię, mieszamy i dodajemy tofu rozkruszając je w dłoniach. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i wędzoną papryką, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż tofu złapie smak przyprawy. Następnie przygotowujemy herbatę FERTI HERBAL BLEND i spożywamy wraz z posiłkiem.

*Zalecana suplementacja witaminy B12. W celu dobrania indywidualnej dawki należy skonsultować się ze specjalistą.

 Przejdź do sklepu FERTINEA

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Nasi konsultanci odpowiedzą na Twoje pytania

* - pola wymagane