Bez czarny na oczyszczenie i wzmocnienie
Jest trujący i wydziela nieprzyjemny zapach. Jednak w medycynie znajduje zastosowanie jako silny przeciwutleniacz i źródło witamin. Przedstawiamy drugi wpis z serii roślinnej, w którym główną i jedyną rolę odgrywa bez czarny.
Owoc bzu czarnego
Bez czarny to duży, malowniczy krzew, zwłaszcza w okresie kwitnienia, gdy okrywają go białe, drobne kwiaty o duszącym zapachu. Jego owoce są drobne, kuliste, czarnofioletowe i błyszczące. I to właśnie na nich się skupimy!
Owoce bzu czarnego, mimo niewielkiego rozmiaru, są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasów organicznych oraz wielofenolowych. Wykazują działanie antyoksydacyjnie wspomagając usuwanie z organizmu wolnych rodników. Swoje zastosowanie znajdują również w przemyśle kosmetycznym (kremy do cery naczyniowej czy trądzikowej) i spożywczym (dżemy, soki i wina).
Uwaga! Jeżeli planujesz zbieranie czarnego bzu, pamiętaj, że wszystkie części rośliny są trujące na surowo. Owoce lub kwiaty można spożywać dopiero po ugotowaniu lub ususzeniu w wysokiej temperaturze (50-70 °C). Gałązki, liście, a także owoce wydają niezbyt przyjemny zapach, który odstrasza między innymi muchy. To, co może zaszkodzić ludziom, nie przeszkadza natomiast ptakom, dla których owoce bzu stanowią prawdziwy przysmak.
bez Czarny w Ferti ANTIOXIDANT HERBALS
Owoc bzu czarnego należy do czołówki roślin zawierających największą liczbę antocyjanów. Są to związki wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. Głównie z tego właśnie powodu, owoc bzu znalazł się w składzie suplementu Ferti Antioxidant Herbals – naparze o właściwościach oczyszczających i regenerujących. Ponadto owoc bzu czarnego podnosi odporność organizmu, ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych metabolitów, działa przeciwwirusowo, wpływa na układ krążenia oraz poprawia libido.
Poznaj właściwości głogu jednoszyjkowego i inne Zioła na płodność.